Laporte parla sense embuts de la grip A

“HI HA MOLTA GENT INTERESSADA a exagerar els riscos de la grip A“, diu Joan-Ramon Laporte a l’entrevista que publica El Periódico de Catalunya a la pàgina 28. El director de l’Institut Català de Farmacologia i cap del Servei de Farmacologia de l’Hospital Vall d’Hebron també admet que els protocols elaborats per les conselleries de Salut i Educació poden resultar insuficients perquè s’ha estès la inquietud entre la població. També augura que podrien col·lapsar-se els serveis assistencials i alerta de la lleugeresa amb què l’Administració adquireix ingents quantitats d’antigripals i vacunes, d’eficacia discutible i efectes secundaris encara per descobrir.

Sorprèn llegir aquestes línies, transcrites d’algú que parla sense embuts i que alhora és una autoritat en la matèria. Sorprèn encara més quan durant una setmana he buscat algú que parlés així, amb sinceritat i calma, sense por de posar el punt sobre les is, capaç de dir les coses pel seu nom.

Desconec els interessos que hi pugui haver al darrere de tot plegat, si és que n’hi ha. Però tot plegat no s’ha gestionat bé. Sovint quan es tracta de temes cabdals i complexos, com ho són els d’àmbit sanitari, els mitjans de comunicació errem el tret o per excés d’informació o per mala informació. Només calia escoltar els informatius de ràdio o televisió, que cada dia d’estiu obrien plana sumant una nova mort de grip A al recompte oficial.

No ho fem bé. Si no anunciem cada dia quanta gent mort de cardiopaties ni fem el mateix amb la grip estacional, per què ho fem amb la A/H1N1? Per què és nova? Però què en treiem de donar les xifres quan s’està dient que són insignificants en comparació a altres malalties? Vendre diaris als quioscos i espais de publicitat en teles i ràdios. Fem l’agost, com se sol dir.

Però l’Administració no és lliura de la seva part de culpa. Amb una roda de premsa dia sí dia també, no ha ajudat gairé a contenir la inquietud i el desconcert vers la nova malaltia. Han informat molt del què han volgut, però no ens diuen què han deixat de fer per poder comprar els antivirals i les vacunes.

2 responses to “Laporte parla sense embuts de la grip A

  1. >Ei, Silvia, com va tot? Gràcies. Miraré de ser més constant, que ara disposo de wifi que abans no. Ja t'explicaré l'invent que hem fet… ;)

  2. >Aleix,Trobava a faltar les teves "emprentes". Una bona autocrítica!! Ja estaria bé que molts periodistes i, especialment, molts mitjans fessin el mateix. A veure si aprenen/aprenem a ser més responsables…Petons.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s