Vot blanc, vot nul o abstenció?

VOTAR O NO VOTAR és una qüestió que es repeteix cada cop que hi ha eleccions. La ciutadania ja no només es pregunta per qui ha de votar. També creix l’interès per saber quins efectes sobre els resultats finals té la nostra elecció: votar una candidatura, votar blanc, votar nul o abstenir-se, i la qüestió sobre què votar queda diluïda. Què implica cada decisió?

L’abstenció és una opció vàlida com ho són les altres però en aquest sac conté motius tan diversos com la distracció, la impossibilitat, l’absència, la desídia, l’incomformisme i l’afartament amb el sistema, entre d’altres. Per tant, no és cap “no vot” de càstig. Pot ser-ho, però no al 100%. Hi ha qui defensa allò de “si no vas a votar, no et queixis després”, però tampoc és pot girar l’esquena al cansament general de l’electorat, ben palpable els darrers anys. L’abstenció no és, doncs, cap vot i per tant no té cap efecte a l’hora de fer el recompte de paperetes: el repartiment d’escons es fa en base als vots vàlids emesos.

El vot en blanc fomenta el bipartidisme

Davant del dubte de qui votar i qui no, hi ha dues opcions més, a banda de votar alguna de les candidatures que es presenten: el vot en blanc i el vot nul. El blanc és el sobre buit. El vot nul, en canvi, fomenta la creativitat: a dins del sobre s’hi pot escriure des de la llista de la compra a una llista de propostes per als partits, des d’una fulla seca a un retrat fet amb carbonet, o mostrar-se reivindicatiu. També s’anul·la el vot si intercanviem les paperetes del Congrés i del Senat amb els sobres de diferent color. Però el significat entre blanc i nul no és ben bé el mateix ni tampoc ho són els efectes sobre el resultat.

El vot blanc s’ha dit sempre que és l’opció d’aquells qui no saben què votar o no es veuen representats per cap de les candidatures. És un vot vàlid que forma part del recompte final i que, per tant, afecta a la distribució d’escons: eleva el nombre de vots que necessita una candidatura per obtenir una plaça (la nota de tall és el 5% i, en comicis municipals, el 3%). Ho sosté el director general de Metroscopia, José Pablo Ferrándeiz, en un article a El País. Això eleva el llistó i, per consegüent, dificulta l’accés als partits petits i fomenta el bipartidisme.

El vot nul, en canvi, és l’opció dels qui no només no veuen cap candidatura afí als seus interessos, sinó també dels qui no s’han afartat del sistema i volen emetre un vot de càstig palpable. D’aquesta manera, els qui opten per fer-ho es diferencien dels qui no han anat a votar perquè eren de viatge, se n’han oblidat o els ha fet mandra. És un vot emès amb criteri i un toc d’alerta. Però no és un vot vàlid i això vol dir que no es comptabilitza. Per tant, no fa créixer el llistó per assolir un escó, no perjudica els partits petits ni fomenta el bipartidisme, com passa amb el vot blanc.

Partits petits s’ofereixen com l’alternativa

Aquest vot de càstig seria efectiu amb el vot en blanc si, en cas d’haver-n’hi prous per a l’escó,  una de les cadires de l’arc parlamentari quedés buida, però la llei electoral no ho contempla i això ha fet que sorgeixin partits com Escons en blanc. Pretenen concentrar els vots en blanc per deixar l’escó buit, amb la qual cosa la societat s’estalviaria el sou d’un parlamentari i tota la colla de plusos que van dins del paquet. En canvi, hi ha col·lectius que proposen emetre un vot nul i altres, com Anonymous, insten a no votar els partits grans (el famós #nolesvotes) o a votar-ne d’altres perquè la pluralitat quedi reflectida al Congrés dels Diputats, com recorda el Bloc d’en Bitxu.

6 responses to “Vot blanc, vot nul o abstenció?

  1. >No és la meva intenció discrepar dels altres comentaris, però jo crec que no s’ha aclarit el significat del vot en blanc. Vull dir que continuo amb el dubte de la importància del vot en blanc en el resultat final. Tinc un cert indici, i és que crec que al ser el vot blanc, un vot vàlid, el resultat és que el llindar del 3% per a les llistes minoritàries (5% al país Valencià) es fa un xic més dificil; és a dir, que calen més vots per a un partit minoritari per a tenir representació.

  2. >però si no s’arribés al mínim i s’anul·lessin els comicis… què passaria? suposo que deslegitimaria el sistema polític actual i caldria buscar-ne un altre.

  3. >De fet, no sé si als partits els fa massa mal. El mateix dia de les eleccions, si el grau d’abstenció és elevat o en blanc o nul, tothom en parla, però el dia següent ningú se n’enrecorda.Penso que per tirar endavant unes eleccions, hauria d’haver un mínim de gent que va a votar.

  4. >A la fi, m’has aclarat el misteri dels vots en blanc i els vots nuls!!!!Ara ja no és qüestió de pensar quin partit escolliries, sino decidir entre les dues opcions primeres… com canvien les coses!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s