-
EL COMERÇ ELECTRÒNIC, el màrqueting 2.0 i les xarxes socials són tema de debat a la Fira de Barcelona, durant dos dies. L’eShow hi concentra, un cop més, marques de renom i experts per analitzar els canvis que viu el sector. El comerç continua perseguint el consumidor, però ha de canviar la forma de fer-ho. Més que seduir-lo, ha d’implicar-lo en una comunitat. [Storify]
A mesura que Internet entra a les cases i creix el nombre de xarxes socials, el consumidor es professionalitza i esdevé “prosumidor”, molt més participatiu i crític. Qui no ha intervingut algun cop en fòrums que parlen d’un determinat producte? O n’ha buscat informació a la xarxa? O ha escrit en un blog sobre la darrera adquisició? La xarxa és alhora un nou canal per a la publicitat i el màrqueting, que han d’adaptar-s’hi i evolucionar, perquè els conceptes clàssics deixen de servir en l’entorn 2.0. La viralitat, la implicació dels usuaris, la captació del seu interès o l’anàlisi del seu comportament a la xarxa han centrat els TC Talks a l’auditori 1, un espai que ha quedat petit des de bon matí. -
Estrella Damm, la vinculació d’un glop
-
@analopezbe habla sobre la vinculación de un trago . La experiencia de #damm en @ #TcTalks eShow Barcelona http://instagr.am/p/IJcQldQL1w/
-
La responsable de Màrqueting Digital del Grup Damm, ANA LÓPEZ (@analopezbe), ha donat el tret de sortida exposant casos d’estratègia social del Grup Damm, perquè…
-
-
-
A través de les xarxes socials, Damm mira de fidelitzar els usuaris o vincular-los a la marca, el que es coneix com “engagement“. La manera de fer-ho, explica Ana López, és aportar-los algun valor afegit, per exemple compartint experiències o oferint-los moments exclusius, com ara concerts. L’emoció és la clau, afirma. Però abans cal buscar aquest públic, el “target”, saber per quines xarxes es mou.
-
-
D’entre les xarxes socials, Estrella Damm aposta pel Twitter…
-
-
…i piula en tres idiomes diferents a través de tres usuaris diferenciats: en català (@estrelladammcat), en castellà (@estrelladammesp) i en anglès (@estrelladameng). El motiu, explica la Social Media Manager, és que els gustos varien segons l’idioma dels consumidors i el lloc de residència, i d’aquesta manera poden oferir continguts més específics d’acord amb els diferents tipus de públic.La marca ha fet una aposta decidida per ser a la xarxa a mesura que es van consolidant plataformes. Un tret, però, que no s’escapa de la crítica d’alguns espectadors.
-
-
-
-
Es tracta de ser on és el consumidor. No només per conèixer-ne l’opinió, sinó perquè ara és més actiu que mai, s’organitza en comunitats i pren força, tanta per no deixar caure una marca com Cacaolat i Damm no ho ha passat per alt:
-
-
Periodisme hiperlocal i noves narratives arran de la capa social
-
Grande @viejomoeb en el #tctalks #eshow ¡me faltan manos para tuitear ! http://instagr.am/p/IJh8zdKZEE/
-
El director de Xarxes Socials de PRISA, ÍCARO MOYANO (@viejomoeb), pren el relleu per parlar del paper de la capa social als mitjans de comunicació i pasa de puntetes pel concepte de “metavers” (de “meta-univers”, és a dir univers virtual o ciberespai), com a extensió del nostre univers tangible.
-
-
-
I quin paper han desenvolupat aquestes xarxes socials en l’ús d’internet? Per respondre a aquesta pregunta, Moyano es remunta a un fet que va trasbalsar la humanitat sencera: els atemptats de l’11-S. Fins aleshores, s’accedia a la informació del ciberespai a través de Google. I això és el que va passar-los a molts internauts aleshores:
-
-
De sobte, el cercador per excel·lència no oferia la informació què l’internauta esperava, a diferència de les xarxes socials (Twitter, Facebook, Tuenti…) que canvien els patrons de cerca a Internet i susciten compartir la notícia a temps real, en temps present.
-
-
-
-
-
I un mitjà de comunicació que, segons Moyano, va saber aprofitar la veta de les xarxes socials va ser Al-Jazeera:
-
-
Ara, els usuaris consumeixen la part del mitjà que els agrada i comparteixen aquells continguts específics. Amb les seves recomanacions, contribueixen a la difusió del mitjà. Per tant, ja no és tant com puc difondre el meu diari sinó com puc fragmentar-lo en parts perquè cada usuari trobi la seva parcel·la o, seguint la metàfora de Moyano:
-
-
-
-
Les xarxes socials han canviat la manera en què els usuaris es relacionen amb les estructures més tradicionals, des dels mitjans de comunicació a la política.Els intermediaris tradicionals perden rellevància
perquè els grups socials comencen a organitzar-se sols. L’internauta s’hi implica, és proactiu, i per tant els mitjans de comunicació han de convertir-lo en aliat, és a dir en prescriptor. I això com s’aconsegueix? -
-
-
-
La capa social ha fet que Internet esdevingui totalment local, explica el director de Xarxes Socials de PRISA i ho exemplifica. Quan es va popularitzar la xarxa, un botiguer pensava que així podria arribar a tot el món, però al capdavall qui li compra dia rere dia és el veí. La xarxa social posa de manifest el poder de ser locals i per tant del periodisme hiperlocal.
-
-
-
A més a més, Internet permet desenvolupar noves narratives als mitjans de comunicació. Twitter n’és un bon exemple, més enllà, apunta Moyano, de la cursa “absurda per ser trending topics” o per convertir-los en notícia. Es tracta d’incorporar el relat social a la informació i una part del relat és a la xarxa. Un cas recent el trobem a El País que aprofitant el “hashtag” #nimileuristas, ha recollit informació per construir i presentar diversos perfils.
-
-
Moyano tanca la ponència amb un tema tant recorrent com necessari: la caiguda d’anunciants a la premsa davant del lent ascens als mitjans digitals.
-
-
Amb el cas de Spotify a la boca, assegura que “Internet, només amb publicitat, no s’aguantarà” i que “hem de pensar en pagar per continguts“.
-
-
-
-
La importància d’escoltar de què es parla a la xarxa
-
“Social Intelligence” @EnriqueHortala en #TcTalks #eshow http://instagr.am/p/IJjyGBRJ1i/
-
El director d’Intel·ligència Social de Territorio Creativo, ENRIQUE HORTALÁ (@enriquehortala), introdueix el concepte d’intel·ligència social parlant-nos d’un tret comú a la majoria de persones: la curiositat i l’interès per tafanejar.
-
-
Però tenint en compte que “a més de 150 persones, la conversa, el col·lectiu es trenca” i es constitueixen comunitats, també cal detectar qui pot influir i on són els nuclis forts.
-
-
-
I atenció amb el desfici per mesurar tots els indicadors perquè…
-
-
-
-
La nota menys seriosa de les ponències l’han posada alguns tuits crítics amb l’organització, perquè a dins l’auditori hi ha arribat a haver més gent asseguda a terra que en cadires…
-
#eshow #eshow2012 d’aixo se’n diu morir d’exit o… Falta de previsió? #tctalks http://pic.twitter.com/tIRT4Y5w
-
-
…mentre molts altres s’ho havien de mirar des de fora.
-
-
-
-
Algunes diapositives complexes que, en ocasions, pasaven massa de pressa també han despertat algun somriure:
-
-
Si bé, hi ha remei per a tot:
-
“Mañana en slideshare.net/tcreativo “@matigonzalez73:colgaréis resumen expo de @EnriqueHortala” #TcTalks #eshow
-
-
ENLLAÇOS RELACIONATS:
-
eShow Barcelona 2012 | Feria de E-Commerce, Marketing Online, Hosting, Cloud y Social MediaLlega a Barcelona eSHOW el evento internacional sobre negocios en Internet. Con sede en Sao Paulo, Madrid, Lisboa, Istambul y Barcelona, …
-
@the_eShow – 4 Tweets, 6 Followers, 16 Following.Cuenta no oficial de the-show.com (eshow Barcelona). Vamos a intentar detectar y solucionar las posibles incidencias de este evento a tra…
-
Territorio creativoEn el entorno 2.0 las personas son las protagonistas. El SCE pone al cliente social en el centro de la estrategia corporativa, abarcando …
Molt bon resum, sorprenentment amè :)
Gràcies Jaume!