Humilitat, el valor arraconat

SE’NS DIU QUE HEM DE SER responsables, solidaris, valents, estudiosos, tenaços, competents… Se’ns diuen moltes coses des que fem les primeres passes fins que som a tocar dels cultius de malves. I valerosos, decidits i orgullosos enfilem l’escala de la vida i saltem d’una etapa a l’altra amb l’ego més o menys inflat –una altra bombolla! Potser entre tants aprenentatges algú –l’amic, el pare, la mare, el mentor– hauria de fer-nos veure amb la delicadesa oportuna que o rebaixem els fums o caldrà trucar al 080.

La humilitat, la gran oblidada! Diria que és un dels valors que més costa d’assolir, a diferència de l’egolatria, la fatxanderia i l’egoïsme tant difícils de controlar, i més quan un va assolint fites i va ocupant llocs de poder, ja sigui professional, intel·lectual o grupal. Davant del programa ‘Singulars‘ d’aquesta nit, un s’adona que tan pequen d’ego els de dretes com els d’esquerres, que tant els uns com els altres són capaços de viure encegats per una il·lusió en lloc d’admetre la realitat i que, un cop evidenciat l’error, són incapaços de fer marxa enrere o, si més no, disculpar-se.

Però no cal mirar tan amunt per trobar-ne exemples. A la cua de la carnisseria, una veïna explica a una altra que el barri gaudirà aviat d’un nou equipament, que ho sap perquè té contactes directes amb l’administració. Hores més tard, la veïna que l’escoltava explica el mateix a la perruqueria, però sense citar la primera veïna, de manera que és ella qui té via directa amb l’administració. Un cas similar, tot i que no ben bé el mateix, el de mitjans que retallen i copien textos pastats de la competència o que s’abeuren de la informació per fer un reportatge que, perquè no es noti, publicaran quinze dies més tard.

Així que, tinguin amics dotats d’extintor, facin polítiques coherents, raonables i honestes, i citin les fonts d’allò que publiquen, ja sigui una fotografia o una idea, que no per això deixaran de ser qui són, o sí, se sabran ciutadans del món, més rics i plens després d’haver compartit el coneixement i haver construït plegats alguna cosa com això:


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s