La comunicació a Espanya és dona, jove i mileurista

AQUEST ÉS EL PERFIL del professional de la comunicació a l’Estat Espanyol, majoritàriament femení, jove i mal pagat, amb nòmines que ronden els mil euros mensuals. Ho detalla el poc encoratjador Informe de Sous de la Comunicació 2012, que ha elaborat Wellcomm i per alguna raó ha estat un dels temes més comentats i compartits, aquesta setmana, a la xarxa.

130125salariscomunicacio

Dels 800 professionals de la comunicació i el màrqueting que s’han enquestat, la majoria (29%) cobra un sou anual d’entre 15.000 i 25.000 euros, i una quarta part (23%) cobra menys de 15.000 euros. Això vol dir que més de la meitat guanya menys de 25.000 euros bruts anuals.

Per gèneres, els professionals homes continuen guanyant més que les dones, una diferència salarial que agumenta fins als 15.000 euros quan l’experiència és de més de 8 anys, és a dir en l’àmbit directiu. També s’aprecien diferències segons qui és el pagador: els sous són més baixos en mitjans de comunicació i considerablement més alts en agències i institucions –parlem de 15.000 euros de diferència, quan l’experiència acumulada és de més de 8 anys.

L’informe conclou que el perfil tipus per al professional de la comunicació és el d’una dona, jove i mileurista. Apunta com a repte del sector, definir i gestionar les categories i funcions professionals, entre les quals hi ha les noves tasques digitals que, segons diu, són les menys valorades.

Qui l’ha vist i que el veu ara; el periodisme ja no és el que era, si ens escoltem els veterans. Lluny del reporterisme romàntic de Moleskine i ploma, ara, el periodista és un professional que ha de saber de tot, pel que fa a temes, gèneres i mitjans –ràdio, televisió, premsa i mitjans digitals–, i en un ambient de competència aferrissada, horaris més que flexibles i sous cada cop més precaris. Però sí aquesta professió, una de les més antigues –que de narradors, n’hi ha hagut sempre–, continua endavant és perquè no s’ha perdut l’ingredient principal: la vocació.

[Llegir l’article publicat a l’Obrellaunes.cat | Imatge: Flickr / Internews Network]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s