ENTRE LES XARXES SOCIALS EXISTENTS, n’hi ha una que no hauria de passar per alt a ningú que busqui feina o que vulgui construir la seva identitat professional a la xarxa. Entre l’oferta existent –Xing o Viadeo en són dos exemples–, la que despunta és Linkedin, que ha evolucionat de forma imparable.
Qui la desconegui ha de saber que no es trobarà amb una xarxa generalista, orientada al lleure o la informació, ni tampoc específica d’un tema o afició determinats. Tampoc té el bilió d’usuaris que té Facebook ni els més de 500 milions de Twitter o Google+, però en canvi els seus usuaris comparteixen objectius professionals, amb opció a donar-se a conèixer i establir contactes professionals.
Qui hi vegi només un web per penjar-hi el currículum, desconeix el potencial de la plataforma. És un espai de “networking” virtual, és a dir un entorn on fer contactes professionals, i demana dedicació: contactar amb professionals del propi sector o d’altres amb què puguem arribar a col·laborar; participar en grups, aportant no només opinió sinó també experiència i coneixement; compartir articles que ens semblen interessants; comentar el que comparteixen altres, etc. Tot plegat contribuirà a eixamplar i humanitzar el currículum clàssic, perquè no dirà només qui som i que hem fet, sinó també quina actitud tenim i com interactuem amb la resta.
La plataforma, creada el 2003, va sobrepassar els 100 milions d’usuaris el 2011 i, fa poc, ha assolit els 200 milions. Probablement el concepte global és el que fa més interessant aquesta xarxa professional que ens connecta amb qualsevol professional del planeta. Només cal fixar-se en què s’hi parlen 19 llengües i és a més de 200 països i territoris. Però qui són aquests 200 milions d’usuaris? Deep Nishar respon a la pregunta amb una infografia al bloc de Linkedin.
Una tercera part dels usuaris (37%) és als Estats Units, si bé els països en què s’estén més de pressa són Turquia, Colòmbia i Indonèsia. A l’Estat espanyol, són uns 3 milions de persones les que usen Linkedin i, per regions, Madrid, Barcelona i València són les que més en concentren. A tot el món, les companyies relacionades amb les tecnologies de la informació i els serveis són el pes pesant (4 milions), seguides pel sector de les finances i de l’ensenyament superior. Pel que fa a Espanya, les companyies amb més usuaris són Indra, Telefónica i la Generalitat de Catalunya, mentre que els càrrecs que predominen són el de professional autònom, gerent i director. Quant a les universitats amb més alumnes a la plataforma professional són la Complutense de Madrid, la de Barcelona (UB) i la Politècnica de Madrid.
Davant el panorama de crisi econòmica i la volatilitat d’algunes feines, Linkedin pot convertir-se en el nostre gran aliat, tant a l’hora d’establir contactes, buscar feina, promocionar productes o engegar projectes. Construir-se el perfil professional no es fa de la nit al dia, però tot és posar-s’hi i anar-lo regant dia rere dia.
[Llegir l’article publicat a l’Obrellaunes.cat | Imatge: Linkedin i Flickr / Jairoagua]