Sense adinerades famílies amb indubtable estima per l’art, com els Sforza o els Medicis, ni Leonardo da Vinci ni Miquel Àngel haurien pogut desenvolupar el seu talent com ho van arribar a fer. El mecenatge ha existit sempre però és a través d’internet que s’ha redefinit i ja no calen grans fortunes sinó un reguitzell de petites donacions –el micromecenatge– per impulsar projectes.
Gràcies a aquests donatius anònims han vist la llum produccions cinematogràfiques com ‘Ironsky‘ de Timo Vuorensola, que al finançament clàssic hi ha pogut afegir 1,2 milions d’euros via micromecenatge i la col·laboració en coneixements de diverses persones, a través del “crowdsourcing“. D’altres, com ‘El cosmonauta‘ de Riot Cinema Collective, que ja ha aconseguit més de 400.000 euros per aquesta via de finançament, continuen en fase de preproducció. De fet, només s’han posat en marxa vuit dels 50 projectes més exitosos de la plataforma Kickstarter previstos per al 2012, segons un estudi de CNN Money, i el 2011, el 56% dels projectes presentats no van aconseguir el finançament esperat.
Està clar que l’auge inicial d’aquesta “moda”, com apunta Crowdsourcing Blog, no vol dir que hagi de funcionar, i s’hi apunten tres tendències que ja estan en marxa: l’especialització de plataformes i la desaparició de les que no funcionin, per una mena de selecció natural; una millora en la forma de comunicar projectes i un agument del coneixement d’aquesta forma de microfinançament entre la ciutadania.
Però quines són aquestes plataformes? N’hem triat algunes, començant per les més properes, geogràficament parlant.
Verkami
És una de les plataformes més conegudes aquí, potser perquè és catalana –de Mataró– i perquè ha contribuït a finançar projectes com el disc ‘Guia de petits senyals’ de Menaix a Truà o l’Anuari Media.cat 2011. La plataforma es dirigeix a creadors independents que volen fer realitat un projecte –”verkami” significa “amant de la creació” en esperanto– i, un cop assolit el finançament, els mecenes reben alguna mena de recompensa, per exemple marxandatxe o productes exclusius.
Entre els projectes del moment hi ha el llibre ‘Artur Mas, on són els meus diners?’ amb què es volen recollir els dos anys d’investigacions de la Revista Cafè amb Llet sobre la gestió sanitària a Catalunya. Un altre llibre a les portes del microfinançament és ‘What’s up Catalonia’, que consistiria en un conjunt d’assajos de persones de renom traduïts a l’anglès per explicar què passa a Catalunya a la resta del món. De fet, aquesta tasca difusòria és el que mou l’editorial Catalonia Press, que gestiona l’editora i escriptora Liz Castro. I un projecte que, a tres dies de finalitzar el termini, encara no ha assolit ni la meitat del microfinançament és ‘Negre’, un documental que vol explicar per què permetem i practiquem l’economia submergida.
També el periodista i músic Ivan Rosquellas ha vist en el micromecenatge la possibilitat de fer realitat un somni de joventut: fer sonar les “Malas Lenguas“ a ritme de rock & roll vint anys després que ho fessin per primer cop. De no existir l’opció del microfinançament també hauria s’hauria animat a rellençar la seva carrera discogràfica, tot i que “amb una producció no tan ambiciosa”. Després de valorar altres plataformes de “crowdfunding”, va decidir-se per Verkami perquè tenia unes comissions ajustades, certa volada i conclou: “era la que veia que coneixia més gent del meu entorn”. L’estratègia de finançament també passa per construir una identitat a les xarxes socials, com ara Facebook i Twitter.
Join My Project
Amb la fórmula idèntica a la de Verkami hi ha Join My Project, una plataforma espanyola orientada a fer realitat tota mena de projectes artístics, tot i que no tenen una trajectòria tan sòlida com els altres webs presentats en aquest article.
Goteo
Aquesta xarxa social espanyola combina el micromecenatge de projectes orientats a la millora de la societat, siguin científics, tecnològics, educatius o culturals, amb la possibilitat d’aportar-hi experiència i coneixement (“crowdsourcing”).
Entre els projectes pendents, hi ha la 1a Fira d’Economia Solidària de Catalunya o LaTele, un canal de TDT que es defineix com a “free i commons, lliure i comunitari”, fins ara autofinançat per diverses entitats socials. En el camp audiovisual, trobem la “road movie” d’Èrika Sánchez Marcos sobre la figura d’Arcadi Oliveres, o el documental ‘El somni dels herois’ que vol establir un debat generacional entre militants de la lluita antifranquista i persones que van secundar el moviment del 15-M.
Kickstarter
Plataforma californiana per al finançament col·lectiu de projectes creatius (audiovisuals, vídeojocs, disseny, art i tecnologia). Des que es va posar en marxa, l’abril de 2009, ha aconseguit recaptar més de 350 milions de dòlars per impulsar més de 30.000 projectes. D’aquests, gairebé la meitat (44%) han pogut dur-se a terme, o vist d’una altra manera, la meitat han fracasat. Kickstarter es queda un 5% de la recaptació, un cop assolit el repte.
Entre els projectes que busquen finançament, trobem el documental ‘Imparables’ de Richard Galvani, que vol explicar la proesa dels Pirates, a Barcelona. Es tracta d’un equip de ciclistes, alguns amb discapacitats, que s’esforcen per superar qualsevol limitació. Un altre projecte que es vol impulsar a Catalunya és el quart disc de Selva de Mar, que integren Oriol Roca, Eyal Street i Stephanie Pan, i que esperen poder enregistrar-lo en una església.
Plataformes de ‘crowdfunding’ per a periodistes
- Spot.us. Creada el 2008 pel periodista David Cohn, propietat d’American Public Media i la xarxa Insight Publica, està orientada a projectes de periodisme d’investigació.
- IndieGogo. Orientat a projectes de diversa índole, amb l’avanatatge que no cal assolir l’objectiu proposat per rebre el finançament assolit.
- Emphas.is. Impulsa a traves del micromecenatge projectes de fotoperiodisme.
Altres plataformes de ‘crowdfunding’
- Microryza. Micromecenatge de projectes científics.
- Funded by me
- Rockethub
- Go Fund Me
- Prosper. No és ben bé un web “crowd funding”, sinó que posa en contacte qui necessita diners per impulsar un projecte i qui està disposat a donar-ne.
- AngelCrowds. Igual que el cas anterior, posa en contacte inversors amb emprenedors.
Bon article! Complert i ordenat.
Gràcies! Una abraçada!