L’ÚS D’INFOGRAFIES, lluny d’anar a la baixa, guanya adeptes i s’obre camí amb noves aplicacions i usos. Ja no només les fem servir perquè una informació complexa esdevingui agradable i comprensible sense massa esforç, sinó que també podem usar-les per organitzar d’una manera gràfica la nostra biografia i comportament a la xarxa.
Aquesta informació dibuixa la nostra marca personal digital i s’abeura de totes les plataformes, blocs i xarxes amb què interactuem. És també la informació que probablment trobarà qui vulgui saber una mica més de nosaltres –abans d’una entrevista de feina o d’una cita, per exemple. Així que per què no avançar-nos-hi i jugar al nostre favor construint-nos una potent marca personal? I per què no aprofitar, a més, la força i l’atractiu de les imatges? Hi ha tres eines que ens hi poden ajudar.
Re.vu
És la més senzilla de les tres que presentem, però va més enllà del simplíssim About.me, que és una targeta a gran escala (imatge superior), amb un text biogràfic i enllaços a plataformes, webs i xarxes, amb una gran imatge de fons. Re.vu se sincronitza amb Linkedin –el millor aliat 2.0 en la cerca de feina– i construeix una infografia amb la informació referent a estudis, feines, aptituds, interessos… A més, permet incorporar-hi mostres de la feina feta, el currículum en format clàssic i icones de blocs i xarxes socials en què també som presents. El resultat es presenta sota una adreça web que podem personalitzar, com ara re.vu/ObrellaunesUVIC.
Vizualize.me
Aquesta opció s’acosta ja a l’estil de la majoria d’infografies: informació estructurada per temes en format vertical, jugant amb gràfiques i xifres. Vizualize.me també obté totes les dades de Linkedin, però ens brinda diversos dissenys i és molt més clar i complet que el precedent. A la part superior, el nostre nom i paràgraf biogràfic. Immediatament a sota i en format infogràfic molt clar, la cronologia professional i l’historial formatiu. A continuació, s’hi detallen les cinc aptituds principals, incloent-hi el grau d’expertesa i els anys de pràctica. Un mapa mundi s’acoloreix, tot seguit, per mostrar els països i regions del món on podem fer-nos entendre d’acord amb els idiomes que dominem –una curiositat: amb el castellà, l’anglès, el francès, el portuguès, el rus, l’àrab i el xinès s’il·lumina gairebé tot el planisferi! Al final, un espai per a premis i recomanacions i, al peu de pàgina, les icones que enllacen amb webs, blocs i xarxes socials. L’adreça, com en el casos anteriors, també és personalitzable.
Vizify
Hem deixat pel final, la cirereta del pastís, perquè Vizify no només obté informació de Linkedin sinó de totes les xarxes i plataformes en què som presents a la xarxa. Per tant és una eina completa que ens pot ajudar a corregir i modelar la nostra marca personal si hi detectem aspectes que no ens agraden. Primer de tot, com sempre, cal registrar-s’hi i autoritzar-li l’accés als diversos comptes, com ara Foursquare, Linkedin, Twitter, Facebook o Instagram. L’adreça web resultat, també personalitzable, presenta totes les dades en forma d’esferes temàtiques relacionades les unes amb les altres, com una xarxa: l’etapa educativa, els anys d’experiència, el web personal, el resum anual de la nostra interacció a Twitter, els llocs on hem viatjat i l’historial professional. A més, si els casos anteriors quedaven restringits a persones, Vizify podem fer-lo servir per evidenciar l’activitat d’una empresa, per exemple, que tingui activitat a les xarxes socials.