Aparcar el negoci per informar sense límits

Ningú no dubta i, menys encara avui en dia, que els mitjans de comunicació privats són un negoci i fan mans i mànigues per fer-lo rendible, també en entorns digitals on, contràriament, hi impera la cultura del “tot gratis”. Però hi ha situacions que, per la seva gravetat o interès públic, empenyen alguns mitjans a adoptar l’actitud exemplar de deixar de banda el negoci per oferir un veritable servei ciutadà: la informació.

130211nytnemostorm_large

Durant el pas de l’huracà Sandy, The Wall Street Journal i The New York Times van posar la totalitat dels continguts a disposició del públic, també els de pagament, fins a cinc dies. El dia de les eleccions presidencials i de l’huracà Irene, el NYT va repetir la iniciativa i, aquest cap de setmana, amb motiu de la tempesta de neu a la costa est dels Estats Units, ho ha tornat a fer. El mateix motiu ha empès el BostonGlobe.com a oferir els continguts referents al temporal al web gratuït Boston.com.

I durant la tempesta, el NYT va tornar a demostrar que sap combinar els elements multimèdia per explicar els fets. En una columna situada a l’esquerra, va crear una mena de diari o bloc, va anar actualitzant les notícies en format breu, a temps real, incloent les fotografies i els vídeos que anaven arribant a la redacció. En canvi, a la dreta hi oferia l’estat del trànsit i dels mitjans de transport amb un sistema de tres colors: vermell (suspès), taronja (servei parcial) i verd (restablert).

Twitter, eina clau del “live journalism”

La feina del diari no es restringeix al web quan les pantalles són mòbils, i és aquí on Twitter demostra la seva raó de ser. A través de l’usuari @NYTlive la capçalera nord-americana va piular i va repiular informació sobre la darrera gran nevada procedent de la redacció, dels seus reporters, de les companyies de serveis i de les institucions públiques. Un informació que, com al mateix diari, combina text, una galeria de fotos d’Instagram i fins i tot vídeo, amb la recent aplicació Vime.

Oferir els continguts en obert permet que usuaris no subscriptors coneguin el funcionament d’aquest mitjà i que, més endavant, decideixin convertir-se en clients. Però és sobretot un bon exemple de “branding” i de periodisme social o de serveis; la decisió enalteix aquestes capçaleres i els seus directius, que han estat capaços d’honorar la veritable raó del periodisme, la d’informar, oferint aquest servei a la ciutadania i contribuint, així, a la seva seguretat. Diguem-li deure professional, moral i de país.

[Font: Poynter.org / Imatge: Flickr / Dan Nguyen]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s