QUALSEVOL MITJÀ DE COMUNICACIÓ de caire informatiu té com objectiu descobrir, explicar i difondre l’actualitat, però també vol ser llegit. De res serviria produir contingut si no hi ha ningú a l’altra banda. Les xarxes socials poden ajudar en aquest paper difusor, però no totes les notícies funcionen igual de bé en el terreny 2.0. Cal saber triar, oferir alguna cosa que captivi l’usuari, que l’inciti a clicar i navegar fins al portal informatiu des de les plataformes socials. Vegem quines notícies d’àmbit local són les que millor funcionen a les xarxes socials.
1. Història local
A qui no interessen les anècdotes i els fets que han marcat la història d’un territori, o els personatges famosos que hi han pernocat o hi han viscut? Aquest tipus de notícies també comprenen les variacions demogràfiques o trets característics dels barris.
2. Trets remarcables
Aquest punt fa referència a tot allò que fa que ens sentim orgullosos del lloc on vivim: sens dubte, compartirem aquella notícia, per la nostra satisfacció.
3. Potenciadors de curiositat
Són fets insuals, curioses, sorprenents… que passen allà on vivim.
4. Clarificadors de notícies
No és altra cosa que respondre els dubtes que la gent es formula arran d’un fet, el per què i el com de les 6 W de la notícia.
5. Notícies de pes
Són notícies d’última hora de caire trascendental, que pel seu abast també afecten l’àmbit local.
6. Notícies positives
Davant el gruix informatiu de caire gris, trist o catastròfic, de tant en tant hi ha notícies d’aquelles que alegren el dia i l’usuari de les xarxes socials tendeix a compartir-les.
7. Tema del dia
La notícia de què tothom parla i, per tant, no podem obviar.
8. Temes polèmics
El que genera controvèrsia i debat al carrer, també ho fa a les xarxes.
9. Notícies visuals
Més d’una vegada hem parlat, a l’Obrellaunes, de l’efecte “ganxo” de la imatge. Per tant, tot allò que es pugui explicar amb una foto o un vídeo no ha de passar per alt al periodista de l’àmbit local. Per exemple, una galeria d’imatges, un vídeo accelerat, etc.
Aquest llistat resulta de l’experiment de NPR Digital Services amb la pàgina de Facebook de la National Public Radio dels Estats Units, compartint determintats continguts exclusivament amb algunes àrees geogràfiques i observant quina resposta generaven per part dels lectors.
[Publicat a l’Obrellaunes.cat]