‘Fem un conte: de la idea al dibuix’

COM NEIX UN CONTE? Quin camí segueix, des que s’esquitxa el full en blanc amb unes idees primigènies inconnexes fins que se n’imprimeixen i relliguen o encolen els fulls amb l’escrit i les il·lustracions definitives? Aquestes i altres preguntes, hem mirat de respondre-les la il·lustradora Rosa Maria Curto i un servidor al taller ‘Fem un conte: de la idea al dibuix’ que, aquest cap de setmana, hem impartit durant la Jornada UOC Alumni 2013 ‘El teu talent en acció’, amb una participació que no ens haviem imaginat.

L’activitat, que ha rebut el suport de Llibres per Llegir i la Universitat Oberta de Catalunya, plantejava un repte inicial: estar orientada a un públic familiar, tant a nens com adults. Calia, doncs, pensar un taller que enganxés tothom, que mantingués desperts i entretinguts els més petits, que no cansés als adults i que tots ells en sortissin amb la sensació d’haver après alguna cosa nova i les ganes de voler seguir escrivint i dibuixant. I ho vam aconseguir. En acabar, els més joves van sortir amb un dibuix sota el braç i un somriure a la cara, més d’un adult ens va comentar que els havia agradat molt i persones vinculades a la UOC van dir-nos que havia estat un èxit. De fet, 25 persones van decidir-se a posar a prova les seves habilitats creatives.

130511taller05

La fada Valentina va donar el tret de sortida. Amb ella, vam reflexionar sobre les pors que no ens deixen avançar a bon ritme –fins i tot, el respecte que suposa el full en blanc per als creadors– i sobre el coratge necessari per plantar-los cara. S’hi van afegir més personatges, molt més coneguts, i amb tots ells vam descobrir per què hi ha històries que ens atrapen mentre que algunes ens fan avorrir la lectura. Hi vam passar molt de puntetes, per posar mans a cinc principis d’obres col·lectives amb l’ajut d’una capsa misteriosa i el sac dels antagonistes.

130511taller02

Tot seguit, la il·lustradora Rosa Maria Curto va explicar els passos que segueix el dibuixant des que llegeix el text per primera vegada, als primers esbossos que es convertiran en una obra acabada. Vam jugar amb les textures del paper, materials i colors per acabar posant cara a les idees conjuntes, a personatges imaginaris i a petites històries que poden donar molt de suc. Aquest treball conjunt, el recollirem en un llibre que podreu descarregar-vos d’aquí a una setmana. Perquè a ningú se li escapi us avisarem a través de:

130511taller03

130511taller01130511taller04

130511taller06

4 responses to “‘Fem un conte: de la idea al dibuix’

  1. Tan de bo aquesta iniciativa tingui continuïtat perquè altres persones gaudeixin i ho passin molt bé experimentant i entenent el món fantàstic del conte. Felicitats!

    • Gràcies Pere! Nosaltres també ho esperem. Com a mínim, algunes persones ja ens han mostrat el seu interès a fer el taller a escoles o en altres àmbits de cara a la tardor vinent. A veure si tira endavant!

    • Hola Cristina! La veritat és que va anar molt bé, perquè tant els nens com els adults van participar, interactuar i crear. Crec que tant ells com nosaltres vam sortir-ne molt satisfets.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s