TRIEN YOUTUBE ABANS QUE GOOGLE per cercar informació. Sí, com ho sents. Ho fa la majoria dels joves i el fet esdevé una evidència més que l’Homo videns de què parlava Giovanni Sartori ja és una realitat. Gràcies a Internet i a l’existència de ginys tecnològics més assequibles, la comunicació audiovisual s’estén i es consumeix com mai. Qui més qui menys pot realitzar un vídeo senzill i penjar-lo a la xarxa. Gairebé tots hem anat a petar a algun tutorial o video-blog en fer una cerca, o hem compartit un vídeo que ens ha agradat. Música, color, humor, espectacle… són alguns dels ingredients que en garanteixen l’èxit i atrauen l’espectador saciat de tanta informació, fins i tot amb missatges aparentment avorrits.
Fa un parell d’anys, vaig topar-me amb Sims de carn i ossos. Es passejaven entre nosaltres, amb aquell rombe verd al cap, igual que al videojoc. Una mica més enllà, l’empresa Skype servia cafès amb tota mena de floritures sobre l’escuma. En una altra banda, Android cultivava rialles adultes amb un tobogan gegant. En un entorn farcit de novetats tecnològiques i estridències en clau de màrqueting, com és el Mobile World Congress, el llindar per sorprendre’s és altíssim.
Cal sorprendre per captar l’atenció
Els professionals fan mans i mànigues per cridar l’atenció. Bé, no tots. L’espai de Movistar era la cosa més insulsa i quica que el visitant pogués trobar al recinte: una decoració rònega, d’aire antiquat, i unes hostesses vestides amb americana i faldilla d’un verd-gris depriment. Fins i tot, el seu posat era com d’una altra època! Pols oposats l’un davant de l’altre: el passat, el punt de partida o l’Espanya carca contraposats al futur, el punt d’arribada o països capdavanters, com el Japó o els Estats Units.
Precisament, l’aerolínia Virgin Amèrica s’ha fet sentir –i veure– a les xarxes, aquesta setmana, amb un vídeo que dóna la volta a les infumables instruccions de seguretat aèries que, malgrat la seva importància, poques persones es miren. Fem una prova? A continuació, tenim un exemple del típic missatge que transmet el personal de cabina abans que s’enlairi l’avió.
Donant la volta a les instruccions de vol
Es pot explicar una informació tan seriosa i delicada com aquesta d’una manera amena, divertida i sorprenent? Kulula Airways va atrevir-se amb l’humor, però mantenint la tradicional posada en escena; un dels treballadors de Southwest Airlines va amenitzar el missatge amb un rap interactiu; però la revolució ha arribat amb l’aerolínia Virgin America. Això sí, li han calgut una bona coreografia, uns excel·lents intèrprets –absolutament tots!–, una música amena però amb prou canvis de ritme per no caure en la monotonia –pop, tecno, rap…–, un text encertat per a ser cantat, uns sets de rodatge minimalistes, elegants i funcionals, i una realizació dinàmica, que combina diversos valors del pla, durades curtes, diverses escenes i pantalla dividida. Heus aquí el resultat!
[Article publicat a Des de la Mediterrània]