Periodisme d’anècdota en auge

A JOSH RADNOR (Ted Mosby, a la sèrie ‘How I met your mother‘) li agrada Manel, el grup de música, concretament la cançó ‘Benvolgut‘. A mi també i això que no sóc pas seguidor de la banda barcelonina. De fet, el lament melòdic i nasal del solista m’acaba carregant al cap de tres o quatre temes, però aquest, ves per on, m’enganxa. I, fixa’t tu, que la sèrie d’en Mosby, vull dir d’en Radnor, també m’agrada, molt, em fa riure. Així que em fa gràcia que l’un, tan llunyà geogràficament i culturalment, recomani els altres. Ho tuitejo i, com jo, uns quants més.

140313_tedmosby

Llavors passa el que passa, que l’endemà –avui– alguns mitjans de comunicació digitals se’n fan ressò, elevant la simple anècdota a la categoria de notícia o, si més no, situant-la al costat d’altres fets noticiables que es mereixen més que un breu i que no passen d’un o dos paràgrafs. Que vols que et digui, em resulta xocant llegir titulars com “Així va morir el caçador de cocodrils” o “Mor als EUA l’home amb els testicles de 60 kilos” al costat d’una actualització de la situació a Crimea.

Entenc que els mitjans ho fan servir com a ganxo, sobretot a les xarxes socials, per atrapar usuaris i portar- los fins a un portal informatiu que cada cop recorda més els tabloides anglesos o la premsa del cor. Tot s’hi val si venem exemplars, encara que calgui dur a terme l’enganyosa pesca d’arrossegament de lectors!

Tanmateix, aquesta pràctica en auge no fa cap favor al periodisme. En una època de saturació informativa, en què la credibilitat d’alguns mitjans oscil·la, calen articles de fons per aprofundir en els interrogants que envolten els fets i dotar la ciutadania d’eines per interpretar la realitat, i no pas notícies-anècdota.

2 responses to “Periodisme d’anècdota en auge

  1. Doncs què vols que et digui, crec que hi ha molt de públic que vol justament això, llegir un titular curiós i ja està. Llegir tota una notícia fa mandra :P

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s