Si el 2004 fou l’any de Facebook, el 2005 el de YouTube, el 2006 el de Twitter i el 2010 el d’Instagram, Pinterest i Whatsapp, ja podem dir que el 2016 serà l’any de la desconnexió de totes aquestes plataformes. Per bé que fins avui, la desconnexió es produïa de forma voluntària, quan l’usuari opta per desconnectar el dispositiu mòbil, d’aquí a uns mesos seran les mateixes empreses o establiments que podran apagar totes les xarxes de terceres persones per àmbit geogràfic i durant un període de temps.
“Mai no ho hem plantejat com un negoci, sinó com una necessitat”, ha assegurat Segismundo C. Onectado, director general de Offliving, Inc., la institució que ha desenvolupat el sistema que permetrà aplicar la “desconnexió temporal assistida i establir illes o santuaris per a la desconnexió”, com ho han batejat ells. Però en què consisteix exactament? El sistema es compon de diverses peces. D’una banda, el programari que permet establir els paràmetres de desconnexió, com el radi geogràfic –el topall actual equival a l’espai que ocuparien quatre camps de futbol– així com la durada. “No podíem deixar desconnectats els usuaris de manera permanent, no ens ho haurien consentit”, s’ha justificat Onectado.
A banda del programari instal·lat en un ordinador central, el sistema patentat per Offliving, Inc. es compon de pantalles difusores del senyal, que permeten estalviar la instal·lació de cablejat, i d’uns ginys de forma cúbica i la mida d’un puny tancat que, mitjançant un model d’ona patentat per la mateixa companyia, inhibeixen les xarxes socials però no les trucades. D’aquesta manera, no s’incomunica la població del perímetre desconnectat, tot i que la companyia afincada al Campus Fòrum Barcelona ha contemplat la opció i, de fet, asseguren que podria estar disponible en la propera actualització del programari.
El col·lectiu mèdic, especialment dels camps de la psiquiatria i la psicologia, ha rebut la iniciativa amb molt bons ulls. “Els casos de ciberestrès s’han disparat aquest 2015 i la majoria de centres sanitaris tenen llargues llistes d’espera o manca de llits com a conseqüència dels pacients enxarxats“, ha comentat amb una preocupació evident la cap de la Unitat de Psiquiatria de l’Hospital General de Les Franqueses, la Dra. Maria Perflo-Rirsi. El Col·legi de Psicòlegs de les Terres de l’Ebre també ha rebut el sistema pioner d’Offliving, Inc. amb els braços oberts i així ho ha expressat el president de la institució ‘Ndo Koobacef. “Calia una aposta ferma per la desconnexió; cada cop eren més els casos de persones que passaven més hores a la xarxa que al món real en un dia”.
D’exemples no en falten. Webina Pageninna va viatjar de Florència a Les Franqueses per tractar-se a la unitat especialitzada en desconnexions, ja fa sis mesos, quan li van diagnosticar un cas esporàdic d’anòsmia, la incapacitat de distingir olors. “La xarxa m’havia abduït, ja no olorava res de l’entorn i començava a tenir pèrdua d’oïda, perquè tota la meva atenció la posava a les pantalles”. Ara, la Webina ha recuperat les capacitats olfactiva i auditiva, ha minvat la coixera que se li havia accentuat des que es va comprar una tauleta a més del telèfon mòbil, i el seu cercle d’amistats “reals i tangibles” s’està eixamplant.
L’Hospital de Les Franqueses ha atès molts altres casos, alguns de renom, que estranayment no han trascendit a la premsa. El mateix president del govern Espanyol, Marianne Rajoy, hi va acudir fa prop d’un any quan la família va adonar-se que li calia un pantalla de plasma per a tot. “Llegó hasta a grabarse con el móbil y colgar el vídeo en Vimeo para pedir la comida en los restaurantes”, explica un amic molt pròxim que s’ha volgut mantenir en l’anonimat.
Està per veure si els sectors públic i privat aposten de veres per aquesta innovació, però si jutgem l’allau de peticions fetes a Offliving, Inc., sembla que el 2016 serà l’any dels “santuaris per a la desconnexió” perquè cinemes, teatres, hospitals, sales de concerts, biblioteques i oficines de grans multinacionals ja han sol·licitat el sistema per a la desconnexió temporal assistida. Fóra bo, doncs, apuntar a la llista de propòsits del nou any: aprendre a viure sense xarxes. [INNOCENTADA 2015]
[Imatge: CC / Geograph.org.uk]
Excel.lent inocentada.