LES DADES QUE CIRCULEN A TRAVÉS DE LA XARXA poden facilitar molta informació si s’analitzen prèviament, no únicament sobre patrons de consum o de mobilitat dels internautes, sinó també sobre l’evolució de les malaties arreu del planeta. En aquest darrer àmbit, la comunicació entre els usuaris de les xarxes socials permetria detectar l’esclat de malalties i fins i tot anticipar-se, segons el creador de Sickweather, Graham Dodge. Per a aquest expert en màrqueting, Twitter i Facebook ofereixen el que no tenen els sistemes de vigilància sanitària internacionals: la immediatesa. A més, afegeix, la informació està contextualitzada perquè no és el mateix analitzar les paraules aïllades d’una cerca, com ara “grip”, “tos” o “febre”, que comentaris similars a “Estic a 38 de febre i no em trec la tos de sobre”.
La idea té precedents. L’any 2006, l’Hospital Infantil de Boston va desenvolupar l’eina Healthmap (a la imatge de dalt) per detectar amenaces emergents per a la salut pública a temps real, a partir de la informació de diaris digitals, grups de discussió, blogs i Twitter. Malgrat el caràcter “informal” de la majoria d’aquestes fonts, els impulsors de la iniciativa van resaltar una qualitat que no tenien els sistemes vigents de vigilància epidemiològica: la immediatesa. Segons els científics, això els permetia guanyar dues setmanes i, per tant, respondre més de pressa a les epidèmies.
Quatre anys després, Twitter havia crescut prou perquè un grup d’experts en epidemiologia i informàtica de la Universitat d’Iowa estudiés el control de l’evolució de la grip A i de la preocupació social, a través d’aquesta xarxa. Paral·lelament, Google es va fixar en què buscava la gent a través del cercador, va establir una sèrie de paràmetres per avaluar aquesta activitat en relació a la grip i ho va implementar en l’eina Google Flu Trends.
Però les xarxes socials poden proporcionar una informació més bona en comparació amb als cercadors, assegura Graham Dodge, segons publica Mashable. És així, diu, perquè xarxes com Facebook i Twitter ofereixen informació de context i no únicament paraules clau aïllades, com ara “grip”, “febre” o “tos”. De fet, Dodge ha trobat una correlació de paraules clau a les xarxes amb la incidència de la gripdurant la celebració de la Super Bowl d’enguany a Indianapolis. La informació s’integra a Sickweather (a la imatge de sota), una xarxa social sanitària per informar, compartir i geolocalitzar símptomes i malalties. Però Dodge afirma que, de poder afegir-hi també patrons de viatge, models meteorològics, informació del trànsit i un calendari de grans esdeveniments, l’eina podria arribar a preveure la propagació de les malalties.
[Llegir l’article a L’Obrellaunes.cat / Imatge: FreeDigitalPhotos.net / Dream Designs]