Quin és el model audiovisual d’una Catalunya independent?

EN CAS QUE CATALUNYA fos un estat propi, quin model audiovisual hauria de tenir? Com s’organitzaria l’espai radioelèctric? Quina oferta televisiva tindria més enllà de la pròpia? La consellera delegada i editora del diari Ara, Mònica Terribas, ha abordat el tema dins de la sèrie ‘Amb Independència’, produïda per l’Associació Catalana de Professionals.

130319monicaterribas_int

Segons la periodista, ja “tenim un sistema de mitjans fort i competitiu” i TV3 té un reconeixement exterior de fa anys, però caldria reorganitzar l’espai radioelèctric “perquè els diferents teleoperadors juguin al mateix taulell” i decidir quina relació s’estableix amb els teleoperadors espanyols, amb una legislació, ha subratllat, que protegís l’espai de ràdio i televisió catalans, sense que això signifiqui deixar de veure els canals que es veuen ara: “s’ha de poder veure tot”.

Pel que fa als continguts de la televisió pública, Terribas considera que hauria de complir els següents requisits: aportar alguna cosa a la societat, treballar a favor de la cohesió social amb criteris de pluralitat –és a dir, una televisió pensada per a tothom– i criteris de qualitat, d’acord amb un codi deontològic. I, quant al finançament, la periodista advoca perquè es pregunti als ciutadans si volen pagar una quota anual, que actualment ronda els 32 euros per habitant, i que el mercat, mitjançant publicitat, sostingui la resta (tot el que no cobreixi el negoci), sense necessitat de subvencions públiques.

En referència a la televisió privada catalana, Mònica Terribas considera que “no s’ha arriscat” i “ha mimetitzat amb les propostes de programes allò que ha funcionat a TV3”. Fent això, segons ella, l’únic que ha aconseguit és fer ombra a l’altre canal català, quan “l’audiència que hem de capturar és la de les privades espanyoles”. A més, ha faltat inversió, voluntat d’inversió i de mirar a llarg termini, ha afegit.

[Publicat a l’Obrellaunes.cat – UVIC]

2 responses to “Quin és el model audiovisual d’una Catalunya independent?

  1. Interessant!!! Però arribariem a un model anglès de televisió, pagant una TV tax. No en sóc partidari, encara que pagant la televisió és de dolenta qualitat.

    • La televisió pública (tant TVE com TVC) també la paguem, el que passa és que el cànon no queda diferenciat. Potser si fos així, no permetríem que determinades televisions públiques esdevinguin altaveus de governs de torn o n’exigiríem una gestió impecable. Per altra banda, es donaria opció a no pagar aquells que opten per viure sense televisió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s