Com batejo aquest personatge?

BATEJAR PERSONATGES és una de les tasques de l’escriptor de contes i novel·les o del guionista de ficció. “I ara, com li dic a aquest?” o “quin és el nom més escaient per a la trepa de la pel·lícula?”, són algunes de les preguntes que solen ballar pels caps d’un bon començament. Pensar en l’entorn proper i conegut és un recurs fàcil. També podem recórrer al que ja hem vist i llegit. Però els autors del blog El Forat ofereixen als creatius una eina que, convenci o no, farà passar una bona estona a tothom.

El generador de noms de pagès només demana un nom, un cognom (si en poseu dos, el resultat canvia!) i el gènere. S’hi valen noms actuals com fantàstics i la gràcia la trobem al resultat. Per exemple, si s’acaba demostrant la catalanitat de Cristòfol Colom, a pagès se’l coneixeria com en Sidrot de les Olives. Menys poètic que el seu llegat fóra el nom d’en Cirici de lo Tio Pep, és a dir en Miquel Martí i Pol. A l’horta hauríem d’anar a cercar l’expresident de la Generalitat i exalcalde de Barcelona Perico de les Cebes, precedit per Heribert de Can Toixó. Al capdavant de la millor quadra futbolística del moment, trobaríem en Pep dels Cavallons (aquí el nom coincideix!).

La nomenclatura femenina també fa riure. En una tertúlia de cafè de poble –equivalent a les converses televisades– podrien coincidir l’Antonieta de Ca la Torta (Pilar Rahola), la Remei de Can Romesco (Empar Moliner), la Néta del Bestiar (Ariadna Oltra) i la Vicenta de Can Llanega (Helena García Melero). A mesura que hi anem introduïnt noms, evidenciem la inqüestionable endogamia del món de pagès literari en descobrir que l’Oliver Twist podria ser l’oncle o l’avi de Huckleberry Finn, o el que és el mateix Pepet de Cal Sord i Lo Nebot de Cal Sord, respectivament. Alhora relaciona els autors Charles Dickes i Mark Twain i referma el qualificatiu de “Dickes americà” que es va donar a aquest darrer.

Cal dir però que la pagesia resta un cert glamour, que no dignitat, a personatges com Anna Karenina (Caterineta de les Peres), Scarlett O’Hara (Vicentica de Can Trencapins) o Emma Bovary (Joaquima de Can Rossinyol). En canvi, protagonistes més d’estar per casa com Bridget Jones es converteixen en nobles amb noms com Sabina de Can Caló, no trobeu? En ocasions el conversor d’El Forat l’encerta força. Perot dels Boixacs trobo que fa pel dissortat David Copperfield i Perot de Can Pixa deixa ben clar com era l’entorn de Tom Sawyer. Miquelet de Son Pare fa pensar en una criatura “mimosa”, d’ego considerable i un xic narcisista. Tot un encert per a Dorian Gray! Pitjor és el cas de James Bond que amb un nom similar, Lo Nét de Sa Mare, revela l’incest entre l’avi i la mare d’en James Bond!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s